Подправките, както всички храни, имат различен срок на годност и губят своите качества с течение на времето.

Продължителността на този срок, зависи до голяма степен от начина на тяхното съхранение.

Топлината, влажността, въздушният поток и слънчевата светлина – всички тези фактори имат вредно въздействие: те разграждат химичните съединения (наричани още етерични масла), които придават на подправките вкусове и аромати. Влагата може да доведе до плесен, бактерии и развитие на микроорганизми в подправките.

Нашите клиенти ни задават въпроси относно съхранението и срока на годност на нашите подправки и чайове.

Ето само няколко от най-често задаваните запитвания:

Какъв е срока на годност на подправките и чайовете?

Съхранявани в перфектни условия, всички подправки и чайове, могат да живеят дълъг и ароматен живот:

  • Изсушените чайове могат да се съхраняват в продължение на 1 година;
  • Смлените подправки, могат се запазят около 2 години;
  • Целите подправки могат да се съхраняват също 2 години, но ще запазят своя вкус и аромат по-силен;
  • Солта ще се запази за неопределено време;

Имайки това предвид това, ние обикновено насърчаваме клиентите да купуват цели подправки – черен пипер и бял пипер на зърна, индийско орехче, канела на пръчки, кимион семена и кориандър на семена.

Кой е най-добрият начин за съхранение на подправки и чай?

Подправките и чайовете, трябва да се съхраняват в херметически затворени контейнери на по-тъмни и хладни места. Буркани с плътно прилепващи капачки са най-добри, ако планирате да съхранявате настоящите си подправки в шкаф.  Желателно е опаковките, в които ще съхранявате подправките да не бъдат прозрачни, ако те няма да бъдат прибрани на тъмни места.

Мога ли да съхраня подправките в хладилник или фризер?

Някои споделят, че хладилникът може да осигури идеална среда за съхранение на подправки поради своята студена и тъмна среда. За съжаление, влажността може да доведе до промяна на вкуса на различните подправки и в действителност да се подпомогне размножаването на плесени или дори бактерии. Поради тази причина не насърчаваме съхраняването им във фризер или в хладилник, освен ако не са вакуумирани.

Избягвайте да съхранявате подправки или билки в шкафовете над или около печките, защото околната топла пара, може да доведе до по-бързото им овлажняване, също толкова важно правило е и да не слагате подправките от солницата директно върху врящото ядене, защото това е сигурен начин, който ще доведе до навлизане на влага в опаковката им.

Знаете някой подходящ трик за съхранение на подправки? Споделете го!