Както черният пипер и белият пипер отглеждан в Шри Ланка има по-високо съдържание на пиперин.
Белият пипер е подправка, произведена от сушените плодове на растението Piper nigrum, както и черния пипер.
На вкус е по-мек и по-малко сложен. Разликата между двата вида пипер е, че при черния пипер се берат неузрели плодове и след тяхното изсъхване, придобиват черния си цвят, а при белия пипер се берат напълно узрели плодове, които се накисват във вода за десет дни, което води до тяхната ферментация. След това тяхната кожа се премахва, което маха и част от лютия пиперин.
В белия пипер има по-малко вкусови нотки и той може да варира от по-остър до по-цветен и плодовит вкус. Целите зърна на белия запазват вкуса си за по-дълго време, отколкото смления, затова в повечето рецепти се изисква прясно смлян пипер. Белия пипер остарява по-бързо от черния и затова запасите от него трябва да се освежават по-често.
Белия пипер е добър източник на витамин С и мед, както и на диетични фибри, желязо и манган. Той има ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и има много малко калории.
Белият пипер трябва да се добавя след сготвяне на ястието, защото при прегряването му той оставя горчив вкус. Използва се за подправяне на ястия със светъл цвят, като сметанови сосове, супи, картофи, тестени изделия и морски дарове. Много подходяща е неговата комбинация и със свинско месо, може да придаде земен вкус на всяко ястие.
Ползи за здравето:
- Подобрява храносмилането
- Подобрява апетита
- Помага за изхвърлянето на секрети от дихателните пътища
- Подобрява метаболизма
- Притежава противовъзпалителни свойства
- Повишава имунната система на организма
Отзиви
Все още няма отзиви.