Като подправка индийското орехче се цени от дълго време и заема своето място в класическото готвене.
Има изискан, проникващ аромат, сладък, с дървесни нотки. Вкусът е леко остър.
Индийското орехче се счита за традиционно допълнение към печени изделия и топли алкохолни напитки. Съчетава се добре с други ястия – тестени изделия, зеленчуци, ориз, гъби, морски дарове и месо.
Използва се широко в месни ястия (особено птици), като подправки за риба, зеленчуци (пресни и варени, включително картофи, ряпа и други) и гъби и е най-подходящо за ястия, които комбинират месо (или риба) със зеленчуци. … И накрая, индийското орехче действа като основен ароматизиращ и ароматен компонент на някои сосове.
Индийското орехче е забележително с факта, че повишава апетита, а също така има забележим тонизиращ и стимулиращ ефект.
В малки дози тази подправка се използва за медицински цели.
Индийското орехче е голямо тропическо вечнозелено дърво, което расте до 12-20 метра. Първата реколта от индийско орехче се извършва 7-9 години след засаждането, а индийското орехче достига пълно производство след 20 години.
Тропическите условия в Шри Ланка помагат за производството на най-качественото индийско орехче с най-добрия аромат.
Шри Ланка е една от държавите в която се отглежда индийско орехче, като годишното производство на тази подправка там е 1500 до 3000 тона. Растението предпочита по-влажен климат, затова регионите в централна Шри Ланка са идеални за развитието на това дърво.
Индийското орехче представлява вътрешността на семената на дървото Myristica fragrant, а външната обвивка на тези семена е мускатов цвят или наричано още “боздуган”.
Индийското орехче е типична есенна подправка и може да се използва в сладки и солени ястия.
Използва се добре в пикантни ястия и добре се съчетава с ястия на основата на сметана или сирене. Може да се използва цяло и смляно. Вкусът на тази подправка е ядков и леко сладникъв, има силен и отчетлив аромат, а за хора чувствителни към люта храна, този вкус може да е леко пикантен.
Комбинира се добре с карамфил подправка, джинджифил и пипер в едно ястие. Може да получите карибски вкус на вашето месо или зеленчуци, ако смесите заедно – лют пипер, индийско орехче, мащерка, чесън и канела.
Съчетава се добре с тиква, ряпа, картофи, мляко и се използва за подобряване вкуса на доматен сок, плодов пунш, както и при приготвяне на ябълково руло. В италианската кухня той често се добавя към ястия, приготвени от ориз, спанак, карфиол, картофи, зеленчукови и грахови салати.
Ползи от индийското орехче
- Облекчава болки
- Справя се с лошо храносмилане
- Намалява безсънието
- Има детоксикиращи свойства
- Укрепва когнитивните функции – съсредоточаване, по-лесно възприемане на информация, решаване на проблеми
- Подобрява кръвообращението
- Подобрява здравето на имунната система
- Предотвратява левкемия
Съдържа минерали, като магнезий, манган, мед, също витамин В1, В6 и др.
Във високи дози, индийското орехче става токсично и придобива халюциногенни свойства, но за радост дозата необходима за постигане на този ефект далеч надвишава всяка кулинарна употреба, така че може да се насладите спокойно на тази подправка във вашата кухня.
Отзиви
Все още няма отзиви.