Кардамонът е подправка, направена от семенните шушулки на растения от джинджифиловото семейство.
Зеления кардамон е известен, като истински кардамон, той е най-често срещания сорт и се използва в сладки и солени ястия, ако черния пипер е наричан краля на подправките, кардамонът се нарича кралицата на подправките.
Отглежда се в тропически райони, включително Индия, Малайзия и Коста Рика.
В Шри Ланка се отглежда зелен кардамон, който има уникален аромат, дължащ се на климатичните условия на остров Цейлон.
Шри Ланка произвежда от 4000 до 5000 тона годишно от тази подправки, той е третата най-скъпа подправка в света.
Кардамонът има силен, сладък, остър вкус и аромат с нотки на лимон и мента, земен и горчиво-сладък. Той се комбинира добре с джинджифил, цитрусови плодове, розова вода, кокос, тиква, ядки и други подгряващи подправки, като канела.
Комбинацията между кардамон и не твърде сладки плодове, като ябълка и круша, придава много добър вкус и аромат на плодовете. Целите семена, могат да се ползват, като се счукат в хаванче или смелят, когато се ползват за готвене или да се слагат в напитки, като кафе и чай.
Целите семена, могат да се сложат в ястията и да се извадят преди консумацията им, за да придадат лек вкус на храната, за силен такъв, кардамонът трябва да се добави смлян.
Добра комбинация се получава, когато той се добавя в пилешки, агнешки яхнии и кърита. Може да се ползва със сладък картоф, ориз, киноа и овесени ядки.
Кардамонът е добър източник на калий, калций и магнезий.
Ползи за здравето:
- Мощен антиоксидант
- Спомага за намаляване на високото кръвно налягане
- Има диуретичен ефект върху организма
- Предпазва от хронични заболявания, заради противовъзпалителните си свойства
- Спомага за доброто храносмилане
- Поддържа добрата хигиена в устната кухина, коригира лошия и дъх, предотвратява поява на кариеси
- Има антибактериален ефект и помага при инфекции
Отзиви
Все още няма отзиви.