Вземете от най-добрата канела в света, чистата цейлонска канела, която идва директно от Шри Ланка.
Цейлонската канела се счита за най-добрата, заради уникалния и автентичен вкус и множеството ползи за здравето.
Може да се изненадате, но пръчките, които обикновено се продават като канела, изобщо не са канела! Тубулите, продавани в магазините и пазарите, са направени от кората на китайското канелено дърво и се наричат касия.
Съществуват два вида канела, които е важно да се различават – цейлонска канела (наричана истинска канела) и касия, която е по-често срещана и е често обърквана с истинската канела, заради по-голямото й предлагане в търговската мрежа и нейната по-ниска цена.
Много често предлаганата канела по търговските обекти е смес от двете канели. Двете канели имат разлика при навиването на пръчиците
Касията произхожда от Бирма, тя има червеникаво тъмно кафяв цвят, има по-дебела кора, затова при нейното навиване се образуват само няколко слоя, трудна е за смилане. Тя има по-силен, но по-горчив вкус и високо съдържание на кумарин (който в големи дози е токсичен за организма, особено за черния дроб и бъбреците). Касията се използва и в готвенето, но определено няма да замести цейлонската канела. Истинската цейлонска канела не е такава. Тя е по-крехка, жълтеникава или жълтеникаво-кафява, много тънъка и деликатна с по-сладък и ароматен вкус. Струва си да опитате нашите висококачествени стикове канела от Шри Ланка, за да усетите разликата!
Канелата, за разлика от твърдата касия, се смила лесно в кафемелачка и дори лесно се чупи с ръце. Истинските ценители обаче предпочитат да добавят тази подправка към ястия и напитки с цели пръчки или тежки парчета – по този начин вкусът и ароматът й са по-забележими.
Още за канелата от Шри Ланка
Цейлонската канела идва от растение Cinnamomum Zeylanicum blume, което е местно за Шри Ланка.
Тя има сладък дървесен вкус, с лека цитрусова нотка и лека пикантност, която се оприличава на тази на карамфила. Канелата е в топъл кафяв нюанс.
Канелата се използва най-често в производството на сладкарски изделия и при приготвянето на различни сладки ястия, както и като ключов компонент на различни смеси от сухи подправки и смеси за плодови, гъбни и зеленчукови маринати.
Канелените пръчици се използват главно при приготвянето на течни ястия, за овкусяване на напитки и маринати. Канелените пръчици се добавят за консервиране на гъби, ецване на боровинки и домати. Канелените пръчици могат да се използват и за приготвяне на зеленчукови яхнии, ориз и грах, като се запържват в масло, докато се появи аромат.
Разликата между смляната и канелата на пръчки е само в текстурата и начина, по който се използва в ястия.
Една пръчка канела от около 7 см се равнява на ½ ч.л. смляна канела. Пръчките канела могат да се смелят в домашни условия в блендер, могат да се настържат /но е доста трудоемко/, но могат да се ползват и цели, като ги пуснете в топла течност, чай, кафе или топъл домашен крем.
Може да ползвате канелените пръчки във врящ ориз или бульон, което ще предаде на ястието по плътен и сложен вкус. Ползването на канела при приготвяне на месни храни, няма да направи вкуса им канелен, а те ще добавят допълнителен слой вкус.
Канелените пръчици имат по-деликатен вкус и ще запазят своята свежест в продължение на една година, ако се съхранява в херметически затворен съд.
Цейлонската канела се комбинира добре с анасон, карамфил, кардамон, кориандър, куркума, джинджифил, индийско орехче и кимион.
Употреба: Използвайте този многослоен сладък и пикантен вкус в кремове, пудинги, сиропи и сладоледи. Въпреки че е силна, това е подправка, която знае как да се впише във всяка храна. Затова добавете малко цейлонска канела към вашата храна, десерти, чай или напитки и се насладете на тънката двойственост на вкуса на тази гурме подправка.
Полезни вещества в цейлонската канела – тя е добър източник на калций, желязо и манган.
Векове наред хората консумират цейлонска канела, без да знаят добре нейните ползи за здравето. Но днес знаем повече за тази фина, но сложна подправка. Канелата помага за понижаване на кръвната захар, холестерола, намаляване на теглото и намалява риска от увреждане на черния дроб.
Канелата и нейните ползи за здравето
- Когато се добавя към храната, канелата потиска растежа на бактериите и развалянето на храната, което я прави естествен хранителен консервант;
- Аромата на канела повишава когнитивните функции и паметта;
- Кората на канеленото дърво е чудесен източник на манган, фибри, желязо и калций;
- В допълнение, канелата помага за контролиране на кръвната захар, понижаване на нивата на холестерола и подпомага храносмилането;
Отзиви
Все още няма отзиви.