Звездовидния сушен анасон е класическа подправка от Шри Ланка, която може да добави богат аромат и вкус към вашата кухня
Звездовидния сушен анасон има формата на звезда, от където идва и негово име. Има средно осем лъча, всеки от които съдържа по едно семе с размер на грахово зърно. Както семената, така и шушулката се използват цели или смлени в готвенето и съдържат сладкия, мощен аромат на анасон.
Звездовидния анасон е семенната шушулка на растението Illicium Verum, вечно зелен храст.
Той се отглежда в страни с тропичен климат и е част от традиционните китайски миксове от подправки, които се състоят от: канела, черен пипер, карамфил и семена от копър.
Вкусът на звездния анасон е много сладък и има остър аромат, въпреки сладостта си анасонът традиционно се използва в солени рецепти. Той често се добавя цял към супи, яхнии и бульони, като им придава сладникаво пиперлив вкус.
Комбинира се добре с цитруси, лук, птиче месо и говеждо, а подправките с които си подхожда са: канела, индийско орехче и джинджифил. Шушулките на анасона са с много силен вкус и ако се добавят твърде рано в рецептата, това може да надвие над останалите подправки, затова е нужно да се ползва умерено при готвене.
След сготвяне на ястието звездния анасон се отстранява, защото той не омеква при термична обработка и не може да се консумира.
Кога се използва сушения звездовиден анасон?
Готвачите използват звезден анасон, за да придадат сладникав вкус на пикантни ястия, особено тези със свинско и птиче месо.
Отзиви
Все още няма отзиви.