Добиван от все още зелените неузрели зърна на растението пипер, белият пипер се използва като люта подправка за меса и зеленчуци.
На вкус е по-мек и по-малко сложен. Разликата между двата вида пипер е, че при черния пипер се берат неузрели плодове и след тяхното изсъхване, придобиват черния си цвят, а при белия пипер се берат напълно узрели плодове, които се накисват във вода за десет дни, което води до тяхната ферментация. След това тяхната кожа се премахва, което маха и част от горещия пиперин.
Както и при черният пипер и белият пипер отглеждан в Шри Ланка има по високо съдържание на пиперин, което го прави по-добро качество от останалия черен пипер, дължащо се на климатичните условия там.
В белия пипер има по-малко вкусови нотки и той може да варира от по-остър до по-цветен и богат вкус.
Целите зърна на белия пипер запазват вкуса си за по-дълго време, отколкото смления, затова в повечето рецепти се изисква прясно смлян пипер.
Белият пипер е чудесен източник на магнезий, витамин С и витамин К, мед, желязо и фибри. Богат на антибактериални, антиоксидантни, стимулиращи имунитета и намаляващи температурата свойства, белият пипер се използва за подобряване на здравето по много начини. Той има ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол и има много малко калории. Той трябва да се добавя след сготвяне на ястието, защото при прегряване оставя горчив вкус.
Използва се за подправяне на ястия със светъл цвят, като сметанови сосове, супи, картофи, тестени изделия и морски дарове. Много подходяща е неговата комбинация и със свинско месо, може да придаде топъл вкус на всяко ястие.
Ползи за здравето:
- Подобрява здравето на храносмилателната система
- Казва се, че белият пипер стимулира храносмилателните сокове и ензимите, които ще улеснят процеса на храносмилане, особено когато се консумира по време на хранене
- Намалява кръвното налягане
- Пиперинът в белия пипер е идентифициран, за да поддържа кръвното налягане под контрол
- Насърчава загубата на тегло
- Проучванията показват, че пиперинът в белия пипер се бори с образуването на мастни клетки
- Облекчава студа и кашлицата
Способността на белия пипер да подобрява циркулацията на слузта го е превърнала в ключова съставка в древната китайска медицина за облекчаване на настинка и кашлица. Просто смесете една чаена лъжичка бял пипер на прах с две супени лъжици мед в чаша. Напълнете чашата с вряла вода, покрийте я и я оставете да стои за около 15 минути. Можете да прецедите напитката и да я отпиете. Правете го три пъти на ден, за да изчистите задръстванията и синусите.
Белият пипер е по-скъп от всеки чер пипер и това се дължи на по-сложната технология за добиването му и остарява по-бързо от черния, за това запасите от него трябва да се освежават по-често.
Отзиви
Все още няма отзиви.