Кориандърът на прах придава на ястията мек аромат на подправки, добър за храносмилането, а също така повишава апетита.
Мленият кориандър от Шри Ланка се съчетава добре със зеленчуци, особено кореноплодни, като същевременно улеснява тяхното усвояване.
Стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, насърчава елиминирането на токсините. Използва се в индийски, марокански, турски и други близкоизточни рецепти. Добавя се към картофи, зеленчукови яхнии и супи.
Кориандърът хармонизира изобилието от вкусове на различните зеленчуци в едно ястие и му придава плътен вкус.
Растението кориандър принадлежи към семейството на магданоза. В Шри Ланка той се среща и като диво растение, както по ниските, така и по високите планински части, расте и във влажни и в сухи зони, но се чувства най-добре в прохладна хълмиста зона.
Кориандъра придава на ястията топъл, ароматен и леко цитрусов вкус. Използва се в индийската кухня, в азиатската и средиземноморската кухня. Семената имат приятен лимонов вкус с аромат на цветя, вкусът много добре се комбинира с кимион. Използва се в ястия с къри и в тестени изделия.
Смления кориандър може да се ползва в супи, яхнии, зеленчукови и месни ястия. Той е част от много традиционни миксове от подправки в Индия, Африка и по нашите земи.
Кориандър и неговите ползи за здравето
- притежава противоалергични свойства
- помага за намаляване на алергиите, особено свързаните с раздразнена кожа или сенна хрема
- увеличава апетита, смлян кориандър се смесва с вода или някаква друга напитка и се изпива
- спомага за доброто храносмилане, когато се консумира под формата на чай помага да се поддържа здрав храносмилателен тракт
- облекчава гаденето, диарията
- помага за понижаване на кръвната захар
- той богат на антиоксиданти, които подобряват работата на имунната система
Съставки в кориандъра – богат е на диетични фибри, манган, желязо и магнезий. Листата от кориандър са богати на витамин С, витамин К и протеини.
Отзиви
Все още няма отзиви.