Карамфил подправка с екзотичен аромат и много ползи за здравето.
Вкусът на карамфила може да се опише като „опушен“ или „пиперлив“, но тези думи са само приблизителни; вкусът на цейлонския карамфил е като никой друг вкус на света.
Ценена в целия Стар свят заради своите антисептични и анодинови свойства, както и заради уникалния си вкус, ароматната пъпка на карамфиловото дърво, се използва и като освежител за дъха от китайските императори и като превантивно средство срещу чревни паразити от африкански племенни лечители.
Карамфилът е ароматните цветни пъпки на дърво от семейство Myrtaceae, които са произлезли от Индонезия.
Едно от местата, където се отглежда тази подправка са влажните зони на Шри Ланка, там има засети около 7600 хектара обработваема земя с карамфил. Цейлонския карамфил има по-мек вкус и по-едра глава, сравнена с другите.
Пъпките от растението се събират неузрели, след което се изсушават и целите карамфили са оформени, като малък червеникаво-кафяв шип с луковичен връх.
Цейлонският карамфил е остра, топла подправка с много интензивен вкус и аромат. Усеща се сладост, горчивина и стипчивост със значително количество топлина. Много по-мощен е от повечето други подправки, затова се използва в по-малки количества. Може да се ползва, както цял, така и смлян. Той служи са овкусяване на месо, сосове и ястия с ориз, особено се използва заедно с канела и индийско орехче в сладки ястия, преди всичко в есенни с аромат на тиква. При готвене на ястия той се слага рано в ястието и целите карамфили се отстраняват преди сервиране, защото имат много твърда и дървесна структура.
Карамфилът се комбинира много добре с подправките звезден анасон, зърна пипер, кориандър, къри, копър, джинджифил и с цитрусови кори. Изключително добра е комбинацията му с ябълки. Други храни в които се вписва добре са цвекло, червено зеле, шунка, свинско месо, всякакъв вид тиква и сладък картоф.
Една чаена лъжичка смлян карамфил съдържа 30% от препоръчителния дневен прием на манган, освен това в него се съдържа ватамин К, витамин С, калций и магнезий.
Биоактивните вещества, намиращи се в карамфила, са причина за много ползи за здравето, свързани с карамфила.
Подобрява храносмилането
Карамфилът подобрява храносмилането, като стимулира секрецията на храносмилателни ензими. Карамфилът е добър и за намаляване на метеоризма, раздразнителността на стомаха, диспепсията и гаденето. Те могат да бъдат печени, прахообразни или взети с мед за облекчаване на храносмилателни разстройства.
Обогатен с антибактериални свойства
Карамфилът е идентифициран, за да действа срещу редица човешки патогени, особено срещу патогена, който разпространява холера.
Предпазва черния дроб
Карамфилът съдържа големи количества антиоксиданти, които помагат за защита на органите от въздействието на свободните радикали, особено черния дроб.
Лекува заболявания на устната кухина
Екстрактите от карамфилови пъпки значително контролират растежа на патогените в устата, които са отговорни за различни заболявания на устната кухина. Карамфилът може да се използва и при зъбобол поради своите болкоуспокояващи свойства.
Облекчава главоболието
Твърди се, че миризмата на смачкани карамфили облекчава главоболието. Можете също така да сложите 2 капки масло от карамфил в супена лъжица кокосово масло плюс морска сол и внимателно да масажирате челото и слепоочията си с него.
Основни райони за отглеждане
Карамфилът се отглежда главно във влажната зона на страната в Шри Ланка. Общата площ на карамфиловите дървета е около 7618 хектара. и областите Канди, Кегале и Матале са основните му райони за растеж.
Отзиви
Все още няма отзиви.