Семена от сминдух в кулинарията
Семената от сминдух, може да се използват цели или да се смилат на фин прах и се добавят към добре познати подправки като къри, хмел сунели и аджика.
Семената от сминдух се използват за приготвяне на различни сосове и придават пикантен орехов вкус на супи на основата на бобови растения. Често се добавя като подправка за питка, баници и други печени изделия включително и за топли напитки – чай и кафе.
Сминдухът е растение високо от 60 до 90 см с зелени листа, бели цветчета и шушулки, които съдържат семената на сминдуха и е основна подправка в индийската кухня – сладникаво-ядков вкус, прилича по вкус на кленов сироп и горена захар.
Може да бъде изключително горчив, ако се яде суров, но комбиниран и сготвен с други подправки, придава сладост и дълбочина на ястията.
Основното използване на сминдуха е, като част от състава на миксове за къри, особено пикантните кърита от Шри Ланка и също е част от специална смес от пет подправки в Индия. В нашата кухня сминдуха е основна част от състава на шарената сол. За да се намали горчивината на семената на сминдух, трябва да се сложат в сух тиган и да се запекат.
Горчиво-сладкия вкус на сминдуха подхожда идеално на листни зеленчуци, които нагарчат, вписва се добре със силно ароматни подправки, като кориандър, кимион и червен пипер, той идеално допълнение към доматени сосове и яхнии. Но твърде голямото количество сминдух прави ястието твърде горчиво, дори и да е запечен предварително и дори да се използва в подходящи количества е хубаво ястието или салата да е завършена с лайм или лимонов сок, тази киселина е необходима, за да се извлекат всички сложни вкусове на сминдуха.
Може запечените и смлени семена на сминдуха да се смесят с брашно при приготвянето на хляб, което ще му придаде пикантен вкус.
В Индия печените смлени семена от сминдух играят ролята на заместител на кафе.
Може да си приготвите чай от сминдух, като накиснете 1 ч.л. запечени семена от сминдух, счукани леко в 450 мл вода за пет минути.
Химичният състав на семената от сминдух включват: рутин, витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С и РР, както и калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, фосфор и натрий. Сминдухът е богат на фибри и антиоксиданти и спомага за изхвърлянето на вредните токсини от тялото, подпомагайки храносмилането.
Ползи от сминдуха:
- понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет
- помага при менструални болки
- помага при запек, поради съдържанието на фибри
- повишава нивата на тестостерон в тялото и повишава сексуалната активност при мъжете
- полезен е за жени, които кърмят, увеличавайки количеството на кърмата
- помага при възпален синузит, съдържа естествени отхрачващи свойства, като разхлабва и премахва излишната слуз
Семената от сминдух отдавна се използват като антипиретично и противовъзпалително средство. На майките се препоръчва да приемат сминдух за подобряване на лактацията и за общо укрепване на тялото след раждане.
Какво е съдържанието на калории в семената на сминдуха?
Калоричното съдържание на семената на сминдух е 323 kcal на 100 грама продукт.
Отзиви
Все още няма отзиви.