Истинската куркума на прах е оранжева, като парещото слънце на Шри Ланка, откъдето идва при нас.
Висококачествената подправка без никакви примеси с аромат, за който можете да говорите с часове.
Подобрява настроението, предизвиква аромата на храната, предизвиква апетит, подобрява букета от други подправки.
Ето защо куркума често се добавя към ястия заедно с черен пипер, провансалски или италиански билки, кориандър и сушен джинджифил.
Вкусът на куркумата не е толкова впечатляващ – по-скоро неутрален, с фин обрат. Но – изненадващо – в храната практически няма пикантност, но храната става по-наситена, подхранваща, затопляща се отвътре и давайки комфортни усещания на стомаха.
Куркумата е близък роднина на джинджифила и една от ключовите съставки в много азиатски и близкоизточни ястия, използвани най-вече като подправка, в солени ястия.
Куркумата е наричана златната подправка и е важна съставка за Шриланската кухня.
В Шри Ланка се произвеждат около 2000 тона годишно от нея.
Шриланската куркума е много известна с високо си съдържание на основната съставка в нея – куркумин.
Добива се от корена на растението Curcuma longa. и може да се използва, както прясна, така и смляна. Една супена лъжица прясна настъргана куркума се равнява на една чаена лъжица смляна.
Прясната версия на куркумата има по изразена сладост и от нея може да се добие сок. Първоначално се култивира, като багрило, заради ярко жълтия си цвят, дължащ се на куркумина, после започва да се използва за козметични цели, а след това като лекарство и най-накрая се превръща в популярна подправка.
Вкуса на куркумата става по-силно изразен, когато подправката е преминала през термична обработка, което означава, че е добре да се прибавя по-рано при готвенето на ястията. Много използвана е в азиатската кухня и е основна подправка на кърито. Има топъл, нагарчащ вкус, а аромата и напомня за портокал и джинджифил.
Продукти с които се комбинира добре са спанак, броколи и червен лук, от плодовете – грозде, горски плодове и ябълки, от месата се комбинира добре с пилешко, патешко, пуешко, освен това добре овкусява ориз и може да се ползва в дресинг на салати. Някои хора прибавят от нея в лате или чай.
Подправките с които се комбинира добре трябва да са топли и силни, като черен пипер, канела, джинджифил и др.
Използването на куркумата в медицината, се дължи на съдържанието на куркумин в нея. Тя съдържа повече от 300 естествени компонента, включително витамин С, калций, желязо, цинк и други хранителни вещества. При ползването на куркумата за медицински цели е препоръчително да се приема с черен пипер и някакъв тип мазнина (например кокосово масло), това ще помогне на тялото по-ефективно да абсорбира активната съставка на куркумата – куркумин.
Куркумата и ползите за здравето
- Има силни противовъзпалителни свойства, това нейно въздействие върху организма може да намали ставните проблеми на хората с артрит
- Подобрява функцията на черния дроб, т.е. има антиоксидантни способности, полезна е за хора, приемащи силни медикаменти за различни болести
- Има болкоуспокояващ ефект
- Подобрява храносмилането, благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства
- Поддържа добра имунна система
Тази подправка е богата на йод, фосфор и витамини.
Разликата от познатата смес, която толкова често се продава в магазините, ще се усети в момента, в който отворите буркана с нашата чиста НЕразредена куркума. И след като опитате, е малко вероятно да вземете тази подправка от друго място.
Отзиви
Все още няма отзиви.