Една от най-популярните подправки, използвани по света днес, е черния пипер.
Черният пипер се счита за цар на подправките в кулинарното изкуство по целия свят
Подправка, родена на остров Цейлон, където е била неразделна част от националната кухня много преди Новия свят
Черния пипер първоначално е открит, като диво растение в Шри Ланка. По-късно е култивиран в ниски и средни райони с хладен климат. Сега той се отглежда и събрана на ръка в Kandy, Matale, Monaragala и др. Неговият остър, пикантен аромат и ярък топъл вкус го правят фаворит в цял свят.
Обикновено пиперът се добавя към храната, за да даде допълнителен “удар” на нейния вкус
В момента на остров Цейлон има 30 320 хектара земи, засети с черен пипер. Черният пипер от Шри Ланка е с високо съдържание на пиперин, активната съставка на пипера, което го прави необичайно ароматен и остър, което се дължи на влажния тропически климат и почвата. Пиперина е естествен алкалоид и на него се дължи вкуса и аромата на черния пипер, както и на някои етерични масла, които той съдържа. Това е подправка, която не само е популярна в хранително-вкусовата промишленост, но и се добавя към много парфюмени продукти заради силната си миризма, която може да проникне в почти всичко.
На черния пипер се приписват огромни ползи за здравето
В продължение на стотици години той е ключов елемент в голямо разнообразие от природни средства при аюрведичното лечение. Има почти безброй ползи за здравето, за които се смята, че всеки черен пипер на зърна, някои от които включват способността за облекчаване на дихателни разстройства, кашлица и обикновена настинка.
Етеричните масла в черния пипер имат антиартритно и антиревматично действие.
Предимствата на черния пипер:
- Спомага за намаляване на теглото, чрез потискане на апетита и предотвратява формирането на мастни клетки, помага тялото да усвоява хранителните вещества и забързва метаболизма и изчистване на тялото от токсини
- Намалява вероятността от заболяване от рак – черния пипер е богат антиоксиданти и съдържа веществото пиперин, което има мощно противовъзпалително действие.
- Намалява нивата на кръвна захар
- Лекува възпалението на венците и предотвратява орални инфекции
- Понижава нивото на лошия холестерол, което намалява риска от сърдечни заболявания и повишава нивата на добрия холестерол
- Черният пипер е натурален антидепресант, намалява нивата на оксидативен стрес и предпазва мозъчните клетки от увреждане
- Предотвратява стареенето на кожата
Вещества, които се съдържат в черния пипер – витамин К, манган, мед и диетични фибри, желязо, хром и калций.
Черния пипер трябва да се съхранява в плътно затворени съдове, за да запази аромата и вкуса си, за това са се погрижили и нашите опаковки.
Качествата на черния пипер намаляват, когато той се смели, затова е хубаво да правите това преди консумация, със смилането му неговия срок на годност също намалява.
Отзиви
Все още няма отзиви.