На пазара има много подправки. Но само няколко от тях се използват редовно. Някои са по-често срещани от други, защото се използват всеки ден. Тези подправки включват сол, черен пипер, червен пипер, кимион и индийско орехче. Но има няколко подправки, които не са толкова често срещани, но са също много популярни. Една от тези подправки е гарам масала.
Garam masala е смес от подправки, разпространена в южноазиатската кухня (Индия и Шри Ланка), която се използва за добавяне на топла пикантност към храните.
Има много вариации на гарам масала и всяко домакинство има своята рецепта.
Думата “garam” означава “лют”, а “masala” е дума за смес от подправки.
Гарам масалата не е много люта, когато я използвате в кухнята. Просто сместа от сладки и люти подправки прави вкуса на храната по-добър.
Основно тя е предназначена да подправя вече сготвени ястия, а не като подправка за готвене. Традиционно гарам масалата се загрява в тиган и след това се добавя към ястията в края на готвенето.
Как да си направя гарам масала?
Приготвянето на гарам масалата се различава от регион до регион и семейство до семейство. Обикновено съдържа между 5 и 15 подправки, включени в повечето индийски смеси от гарам масала.
Всяка подправка се използва в различни количества в зависимост от семейните или регионалните предпочитания. Следователно няма една „автентична“ рецепта за гарам масала.
Не е трудно да се направи, но може да отнеме много време, ако искате да смелите всички подправки у дома.
Най-често използваните съставки на гарам масалата са смес от различни подправки, като кардамон, канелени пръчици, карамфил, зърна черен пипер, семена от кимион и индийско орехче. Ще ви трябва хаванче и пестик, за да смачкате съставките на прах.
Самите съставки купени отделно, са скъпи за това тези кулинари, които искат вкуса на гарам масалата в рецептите си отговорът е тази готова смес.
Какво да сготвим с грам масала?
Много екзотични рецепти изискват просто „гарам масала“, без да се посочва към коя конкретна гарам масала се отнасят или дори до колко от нея да се изполва.
Най-често се свързва с индийската кухня, където допълва различни ястия, от къри до пържен ориз.
Сдвоява добре с месо, риба, ядки и бобови растения. Пилешко къри, пържен ориз, месо, хляб и риба могат да бъдат сготвени с гарам масала.
Можете да комбинирате със зехтин или слънчогледово масло, за да направите вкусна екзотична марината или да я използвате като суха смес от подправки.
Когато опитате нашата гурме смес от подправки Garam Masala, ще откриете, че тя идеално се хармонизира и с толкова много други ястия.
Вкусен начин да добавите малко сладост и нотка екзотичен вкус, без да добавяте калории, нашата смес гарам масала е най-популярния микс и идва директно остров Шри Ланка!
Днес garam masala е една от най-популярните индийски подправки и се използва в ястия по целия свят.
Отзиви
Все още няма отзиви.