Канелата е подправка, получена от вътрешната кора на няколко дървесни вида от рода Cinnamomum.
Съществуват два вида канела, които е важно да се различават – цейлонска канела (наричана истинска) и касия, която е по-често срещана и е често обърквана с истинската канела, заради по-голямото й предлагане в търговската мрежа и нейната по-ниска цена.
Много често предлаганата канела по търговските обекти е смес от двете канели. Двете канели имат разлика при навиването на пръчиците.
Касията произхожда от Бирма, тя има червеникаво тъмно кафяв цвят, има по-дебела кора, затова при нейното навиване се образуват само няколко слоя, трудна е за смилане. Тя има по-силен, но по-горчив вкус и високо съдържание на кумарин (който в големи дози е токсичен за организма, особено за черния дроб и бъбреците).
Цейлонската канела идва от растение Cinnamomum Zeylanicum blume, което е местно за Шри Ланка.
Тя има сладък дървесен вкус, с лека цитрусова нотка и лека пикантност, която се оприличава на тази на карамфила. Всяка истинска Цейлонска канела има топъл кафяв нюанс. Разликата между смляната и канелата на пръчки е само в текстурата и начина, по който се използва в ястия.
Една пръчка канела от около 7 см се равнява на ½ ч.л. смляна канела. Пръчките канела могат да се смелят в домашни условия в блендер, могат да се настържат /но е доста трудоемко/, но могат да се ползват и цели, като ги пуснете в топла течност, чай, кафе или топъл домашен крем.
Може да ползвате канелените пръчки във врящ ориз или бульон, което ще предаде на ястието по плътен и сложен вкус. Ползването на канела при приготвяне на месни храни, няма да направи вкуса им канелен, а те ще придобият допълнителен слой вкус. Канелените пръчици имат по-деликатен вкус и ще запазят своята свежест в продължение на една година, ако се съхранява в херметически затворен съд.
Цейлонската канела се комбинира добре с анасон, карамфил, кардамон, кориандър, куркума, джинджифил, индийско орехче и кимион.
Полезни вещества в цейлонската канела – тя е добър източник на калций, желязо и манган.
Ползи за здравето
Канелата е силно антисептична, заради високо си съдържание на фенол, което я прави ефективно средство за изплакване на уста и за зъбобол, като сдъвчете пръчка канела. Може и смляна канела да се добави към вода с прясна мента и тя става, подходяща за изплакване на устата. Тя съдържа много антиоксиданти има и високи противовъзпалителни свойства. Тя подпомага храносмилането и помага за облекчаване на мускулна болка, ревматизъм и артрит. Канелата намалява рисковете от сърдечни заболявания, намалява нивата на лошия холестерол. Намалява нивата на кръвна захар и има антидиабетичен ефект.
Отзиви
Все още няма отзиви.