Изключителните свойства правят възможно използването на синапено семе за кулинарни и медицински цели.
Дори древните египтяни са използвали тази подправка, не само за да придават на храната остър пикантен вкус, но и за лечение на много заболявания.
Черните синапени зърна произлизат от семейството на растението Brassica nigra.
Най-популярните видове синапено семе са жълта, черна и кафява, а съществуват над 40 вида. Всички растения от семейството Brassica са много полезни, заради съдържанието на нутриенти – хранителни и химически вещества, органични и неорганични, от които организма се нуждае за да живее и да се развива.
Семената от синап са малки и със силен аромат с най-интензивен вкус от всички останали. Могат да се запържат или запекат и се добавят към ястие цели, заедно с други ароматни подправки.
Пърженето на тези семена ги правят леко сладникави с по-мек вкус, като добиват ядков аромат. Те са с леко пикантен и нагарчащ вкус, дават част от горчивината си за особено остра, пикантна хапка. Основна подправка, която се добавя за направата на домашна горчица са заедно с естрагон, куркума, чесън, черен и червен пипер.
Синапеното семе е източник на селен и омега-3 мастни киселини, манган, фосфор, магнезий, мед и витамин В1.
Ползи от черното синапено семе
- Предпазват от онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт
- Потискат растежа на съществуващите ракови клетки и предпазва от образуването на нови такива
- Имат противовъзпалителен ефект, дължащ се на селена и магнезия
- Понижава холестерола
- Стимулира растежа на косата
- Бори се с кожни инфекции
- Подобрява имунитета
- Облекчават болките от ревматоиден артрид, отново заради съдържанието на селена и магнезия
- Помагат срещу мигрена, дължащо се на магнезия
- Добър източник са на диетични фибри, които подобряват храносмилането и като цяло подобряват метаболизма на организма
Отзиви
Все още няма отзиви.