Чили, известен още като лют пипер е пикантен плод, използван широко в кухнята, като люта подправка
Обикновено се добавя като съставка в храните, за да станат пикантни.
Произходът му се проследява от Мексико и се използва по целия свят, както като подправка, така и в лекарства, то е една от най-важните култури отглеждани в Шри Ланка и е основна съставка в менюто на местните хора.
Червеното чили е много пикантно и силната му топлина е концентрирана в семената, то няма отличителен вкус, а се усеща неговата лютивост, която се дължи на активното вещество в него – капсаицин. Главно се използва за сосове.
Подходяща комбинация за тази подправка е канелата и джинджифила.
Чилито е много богато на витамин С, В6, К1, А, калий и мед. То е добър антиоксидант. Веществото капсаицин, което се съдържа в чилито, засилва метаболизма, като увеличава телесната топлина, при умерен прием може да намали риска от стомашни язви, поддържа кръвното налягане, благодарение на високото си съдържание на калий. Като цяло лютите чушки облекчават болката, причинена от киселини.
Добре почистените пресни сушени шушулки от лют червен пипер се изпичат в електрическа печка и се смилат под строг надзор, за да запазят вкуса си. Идеални за готвене на сурова риба, месо, зеленчуци и яхнии. Добавете го към варени или пържени картофи.
ПРОИЗХОД: Шри Ланка
ФОРМА: Смлян
КЛАС: 100% чист и натурален
Отзиви
Все още няма отзиви.