Универсална подправка, която променя характера си в зависимост от начина, по който се използва, вкусът на индийско орехче е сравнен с мента, бергамот, горчив лимон и дори лешници
Необходима е само малка щипка индийско орехче, за да добавите глътка тропическа екзотика към всяко ястие.
Шри Ланка е една от държавите в която се отглежда индийско орехче, годишното производство на тази подправка там е 1500 до 3000 тона.
Тя предпочита по-хладен климат, затова регионите в централна Шри Ланка са идеални за развитието на това дърво.
Индийското орехче е типична есенна подправка и може да се използва в сладки и солени ястия.
Използва се добре в пикантни ястия и добре се съчетава с ястия на основата на сметана или сирене. Вкусът на тази екзотична подправка е ядков и леко сладникъв, има силен и отчетлив аромат, а за хора чувствителни към люта храна, този вкус може да е леко пикантен.
Комбинира се добре с карамфил, джинджифил и пипер в едно ястие. Може да получите карибски вкус на вашето месо или зеленчуци, ако смесите заедно – лют пипер, индийско орехче, мащерка, чесън и канела. Индийското орехче е идеална подправка за картофи.
В индийското орехче има много полезни минерали, като магнезий, манган, мед, също витамин В1, В6 и др.
Тази деликатна, леко сладка подправка е пълна с хранителни вещества и минерали, които са полезни за много здравето
Ползи от индийското орехче
- Насърчава детоксикацията
Смята се, че индийското орехче / боздуганът е обогатено със свойства, които могат да детоксикират организма от фактори като химикали, излишни соли, токсини и др., които могат да увредят неблагоприятно чернодробните клетки.
- Облекчава болката
Индийското орехче съдържа метанол, който притежава болкоуспокояващи свойства. Ето защо включването на тази подправка във вашата диета може да намали болката, свързана с рани и наранявания и разтежения.
- Подобрява здравето на бъбреците
Смята се, че индийското орехче е диуретик по природа и насърчава правилното уриниране, което води до здрави бъбреци. Освен това много изследвания са доказали, че добавянето на индийско орехче към вашата храна или консумирането на щипка от него може да помогне за ефективното разтваряне на камъни в бъбреците.
- Лекува безпокойство и безсъние
Индийското орехче съдържа тримиристин, който според проучванията показва, че причинява анксиогенни (намаляващи тревожността) реакции. Индийското орехче също действа като антидепресант и може да помогне при лечението на депресия. Подправката е основно мозъчен тоник, който стимулира мозъка ви. Той дори помага за премахване на умствената умора и стрес и засилва умствената дейност.
- Подобрява кръвообращението
Диетолозите предполагат, че калият, намиращ се в подправката, може да отпусне кръвоносните Ви съдове и да позволи правилното кръвообращение.
- Помага в борбата с акнето
Индийското орехче / Мейс проявява силни антибактериални и противогъбични действия – и това може да помогне за лечение на акне. И тогава противовъзпалителната активност на подправката, може да излекува възпалението и зачервяването, свързани с акнето.
Можете да приготвите маска против акне, като смесите по една чаена лъжичка индийско орехче и мед (за допълнителните му антибактериални свойства). Нанесете сместа внимателно върху лицето си. Оставете го да действа 30 минути и измийте със студена вода.
Във високи дози, индийското орехче става токсично и придобива халюциногенни свойства, но за радост дозата необходима за постигане на този ефект далеч надвишава всяка кулинарна употреба, така че може да се насладите спокойно на тази подправка във вашата кухня.
Отзиви
Все още няма отзиви.